Αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει 30sec νωρίτερα ή αργότερα οι δεινόσαυροι θα είχαν επιβιώσει


Σε ντοκιμαντέρ του BBC, οι ειδικοί αναφέρουν πως ακόμη κι αν ο αστεροειδής που προσέκρουσε στην επιφάνεια της γης, είχε προσγειωθεί μόλις 30 δευτερόλεπτα νωρίτερα ή αργότερα, τότε η ζημιά θα ήταν πολύ μικρότερη και πιθανώς οι δεινόσαυροι να είχαν επιβιώσειΒέβαια, όπως όλα δείχνουν η καταστροφή συνέβη για καλό μιας και σε αντίθετη περίπτωση, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει το κυρίαρχο είδος πάνω στην γη

Τι συνέβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια;

Ο αστεροειδής προσέκρουσε πριν από 66 εκατ. χρόνια στη γη και συγκεκριμένα στην χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, δημιουργώντας ένα κρατήρα με 178 μέτρα πλάτος και 32 μέτρα βάθος, το οποίο ήταν πλούσιο από ενώσεις θείου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θείο και τα άλλα χημικά στοιχεία να εξαπλωθούν στην ατμόσφαιρα γεμίζοντας τον αέρα με ένα νέφος σκόνη, παρόμοιο με αυτό των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Το νέφος, λοιπόν, των θειικών στοιχείων παρεμπόδισε να διαπεράσουν την γη οι ηλιακές ακτίνες, εξαφανίζοντας κάθε ζωή.

Έτσι, όσοι δεινόσαυροι δεν πέθαναν από τους καπνούς και την πτώση τεράστιων βράχων ή από το τσουνάμι, εξαφανίστηκαν από την έλλειψη φαγητού. Μάλιστα, ο αντίκτυπος του αστεροειδούς ήταν τόσο μεγάλος που η έκρηξη οδήγησε στην εξόντωση των τριών τετάρτων όλης της ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων δεινοσαύρων.

Οι επιστήμονες θεωρούν λοιπόν, πως ο αστεροειδής, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε μήκος 17 μέτρων και ταξίδευε σε 40.000 μίλια / ώρα, αν είχε έρθει μερικά δευτερόλεπτα αργά ή γρήγορα, θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί στα βαθιά νερά του Ατλαντικού ή στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζοάνα Μόργκαν, τα δείγματα υποδηλώνουν ότι περισσότεροι από 100 τόνοι θειικών αλάτων διαχύθηκαν στην ατμόσφαιρα καθώς και αιθάλη από τις πυρκαγιές που ακολούθησαν

«Αυτό θα αρκούσε για να κρυώσει ο πλανήτης για μια δεκαετία και να σβήσει τη ζωή», δήλωσε η Μόργκαν στους Times.

Αλλά αυτή η σκοτεινή ημέρα για τους δεινόσαυρους παρείχε μια ευκαιρία στα θηλαστικά και τελικά στον άνθρωπο να εξελιχθούν.

«500 χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα τοπία είχαν γεμίσει με θηλαστικά όλων των μορφών και μεγεθών. Τι σημαίνει αυτό; Πως, αν δεν ήταν αυτός ο αστεροειδής, λογικά δεν θα ήμασταν εδώ », συνέχισε η Άλις.

Η ανάλυση αυτή καθώς και το γεγονός ότι ο αστεροειδής είχε περίπου 14 μέτρα πλάτος και έπληξε τον πλανήτη με 40.000 μίλια / ώρα, τους έκανε να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο αστεροειδής ήταν ισοδύναμος με έναν κόκκο άμμου που χτυπά μία μπάλα του bowling

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια