6 τρόποι για να βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες και video


Η φωτογραφία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στην εποχή μας μπορούμε να βγάζουμε φωτογραφίες οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό μας, το τάμπλετ μας, το ρολόι μας, τα γυαλιά μας, τη μικρή φωτογραφική που έχουμε στη τσάντα μας κλπ. Σας παρουσιάζουμε μερικούς εύκολους τρόπους που θα βελτιώσουν την ποιότητα της φωτογραφίας σας ή του video σας



1. Το φως είναι πολύ σημαντικό στη φωτογραφία. Εντοπίζουμε από που μας έρχεται το φως και το "τοποθετούμε" ακριβώς πίσω από την κάμερά μας. Τον ήλιο, το ανοιχτό παράθυρο σε ένα δωμάτιο ή μια δυνατή λάμπα τη νύχτα, πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε ώστε να φωτίσουν το θέμα μας. Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να μετακινήσουμε το θέμα μας πχ βουνό ή δέντρο, τότε φωτογραφίζουμε την κατάλληλη ώρα της ημέρας ώστε να έχουμε το σωστό φως.


2. Περιμένουμε λίγο ώστε να προλάβει να "νετάρει" η κάμερά μας. Οι περισσότερες συσκευές "νετάρουν" αυτόματα. Δηλαδή "καθαρίζουν" τη λήψη μας ώστε να μην είναι θολή. Εμείς περιμένουμε να "καθαρίσει" η εικόνα και μετά φωτογραφίζουμε. Ανάλογα τη συσκευή ή τη μέθοδο λειτουργίας που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να επισπεύσουμε το "νετάρισμα" πατώντας ελαφρά το κουμπί λήψης ή ακουμπώντας το δάχτυλό μας στην οθόνη μέχρι να ξεθολώσει το θέμα μας. 


3. Νυχτερινή λήψη χωρίς φλας. Το φλας εκτός του ότι δεν καλύπτει μεγάλη απόσταση λήψης, δίνει μια "ψυχρότητα" στη φωτογραφία. Για να έχουμε μία "ζεστή" νυχτερινή λήψη η οποία θα μοιάζει πολύ με αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας, θα πρέπει η κάμερά μας να είναι σταθερή και ειδικά στις φωτογραφίες, τελείως ακίνητη. Το τριπόδι  είναι καλή λύση αλλά δεν μπορούμε να το κουβαλάμε μαζί μας παντού και επίσης τα κινητά και τα ταμπλετ δεν στηρίζονται σε απλά τριπόδια. Βρίσκουμε λοιπόν μία πρόχειρη λύση στήριξης της συσκευής πχ στο τραπέζι, στη μάντρα, σε μια πέτρα κλπ και αφού απενεργοποιήσουμε το φλας, ενεργοποιούμε τον αυτόματο χρονοδιακόπτη λήψης (self timer) στα 10 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο λήψης δίνουμε χρόνο στη κάμερα να κάνει τις αυτόματες ρυθμίσεις της και επιπλέον γλιτώνουμε από το κούνημα που θα προκαλούσαμε στη συσκευή την ώρα που θα πατούσαμε τον διακόπτη λήψης. Έτσι, την ώρα της λήψης η κάμερα είναι εντελώς ακίνητη. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!




4. Λήψη με φλας την ημέρα. Το φλας δεν είναι μόνο για τη νύχτα. Ακόμα και σε συνθήκες ηλιοφάνειας το φλας μπορεί να μας βοηθήσει να φωτίσουμε πχ τις σκιές που δημιουργεί ο ήλιος σε ένα πρόσωπο. Λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε κοντινές λήψεις και το χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να μετακινήσουμε το αντικείμενο φωτογράφισης. Μπορεί να φωτίσει σωστά το αντικείμενό μας αλλά συνήθως "καίει" (υπερβολικά φωτεινό) το φόντο της λήψης μας.

5. Φωτογράφιση κινούμενου θέματος. Η φωτογράφιση ενός κινούμενου αντικειμένου είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται manual ρυθμίσεις σε καλή φωτογραφική μηχανή. Υψηλή ταχύτητα κλείστρου, χαμηλό διάφραγμα, τηλεφακό κλπ. Για να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε φωτογράφηση κινούμενου αντικειμένου σε κινητό ή ταμπλετ, πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιήσουμε το αυτόματο "νετάρισμα" (auto focus) και να ακολουθούμε το αντικείμενο πριν και λίγο μετά τη λήψη.
Παράδειγμα: θέλουμε να φωτογραφίσουμε έναν ποδηλάτη που έρχεται προς το μέρος μας. Απενεργοποιούμε το auto focus γιατί θα αργήσει πολύ η συσκευή να βρει απόσταση και μάλλον δεν θα βρει ποτέ γιατί μεταβάλλεται διαρκώς. Στοχεύουμε τον ποδηλάτη, μόλις μας πλησιάσει πατάμε τον διακόπτη λήψης αλλά συνεχίζουμε να τον στοχεύουμε γιατί η συσκευή δεν θα αποτυπώσει ακαριαία την λήψη, μπορεί να χρειαστεί και 1 δευτερόλεπτo να ολοκληρώσει τη λήψη (ανάλογα το φωτισμό). Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα της κάμερας, την ταχύτητα του αντικειμένου, το φωτισμό του χώρου και το πόσο σταθερό χέρι έχουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη "συνεχόμενη λήψη" (Burst mode) και μετά να επιλέξουμε την καλύτερη.

6. Μαθαίνουμε τη συσκευή μας. Πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η συσκευή μας. Μπορεί να διαθέτει έτοιμα "προγράμματα λήψης" ή φωνητικές εντολές που θα μας βοηθήσουν. Όλες οι συσκευές έχουν ρυθμίσεις και διάφορα εφφέ στη φωτογραφική τους μηχανή και επίσης έχουν και επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων. Αρχίζουμε λοιπόν τα πειράματα κι αν γίνει κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν καταλάβαμε πως το κάναμε, επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων κάμερας ή επαναφορά προεπιλογών και όλα οκ!